Nieuwsflits!

16e clubestafette met bevrijdingsvuur van Normandië naar Nederland

Atletiek Maastricht opnieuw internationaal voorop bij herdenking 75 jaar bevrijding!

Achtentwintig lopers van Atletiek Maastricht brengen in september voor de zestiende keer in de clubgeschiedenis het bevrijdingsvuur van Caen naar Maastricht. Zij overbruggen daarbij een afstand van meer dan 900 kilometer langs dezelfde route die de bevrijders van de Old Hickory-divisie in 1944 hebben afgelegd.

De start van  deze estafette – afstanden van 3 kilometer met een snelheid van 12 kilometer per uur – vindt plaats op zaterdag 7 september bij het kasteel van het Franse Caen, onder toeziend oog van de burgemeesters van Caen, Maastricht en Eijsden-Margraten.

Daarna voert de route onder meer via het Franse stadje Mortain-Bocage en het Europees Parlement in Brussel naar Mesch, de eerste Nederlandse plaats die in september 1944 bevrijd werd. Daar zullen de Amerikaanse ambassadeur en gouverneur Bovens de leden van onze club op donderdag 12 september verwelkomen. Uiteindelijk zal het bevrijdingsvuur op 14 september om twee uur ’s middags op het Vrijthof arriveren.

Het initiatief van deze estafette ligt bij drie leden van AV’34 en dateert al van 1951. Deze eerste editie was zo’n succes en werd zo gewaardeerd dat hij tot en met 1957 jaarlijks plaatsvond. Daarna werd deze bevrijdingstocht om de vijf jaar gelopen. De laatste keer was dat in 1994.

Nu, bij de viering van 75 jaar bevrijding, wordt het stokje weer door leden van onze club opgepakt waarbij tegelijk een andere bijzondere traditie in ere wordt hersteld: de ontvangst van een stadsvlag op de route die een prominente plek in de hal van het stadhuis van Maastricht krijgt.

Deze keer zullen de lopers er twee krijgen, één van de burgemeester van Mortain-Bocage en één van Europees Commissaris Frans Timmermans. Hij zal de Europese vlag aan de lopers meegeven.

Voor jou als lid van Atletiek Maastricht bestaat de mogelijkheid een deel van deze reis mee te maken. Zo kun je als supporter bij het openingsweekend in Caen aanwezig zijn (6 tot en met 8 september; inclusief excursies naar de oorlogsstranden), klik voor meer informatie over het openingsweekend hier, of op 11 september de ceremonie in Brussel bijwonen met een rondleiding in het Europees Parlement. Klik voor meer informatie over Brussel hier. Daarnaast zou het natuurlijk prachtig zijn als zoveel mogelijk leden (hardlopers, baanatleten en wandelaars) de festiviteiten in Mesch en onze eigen stad bijwonen en zo een erehaag vormen voor onze estafettelopers.

Delen met:
X