Conditietesten: meten is weten

De tweede zaterdag van januari is er weer een Nulmeting; het logische startpunt voor jouw trainingsdoel(en). Door een conditietest wordt jouw huidige conditieniveau bepaald en krijg je vervolgens een trainingsadvies dat jou echt op weg gaat helpen! Want soms eens een keertje trainen of té langzaam trainen helpt jou echt niet vooruit, maar te vaak of te veel trainen ook niet.

Vergelijk het trainen een beetje met op reis gaan. TomTom kan jou alleen helpen om de juiste weg (trainingsschema) te nemen wanneer TomTom weet waar jij nu staat (nulmeting) en wat jouw bestemming (trainingsdoel) is. Dat is van belang voor korte ritjes (bijvoorbeeld jouw eerste 10 km bij de Venloop) maar ook voor verre vakantiereizen (bijvoorbeeld de halve marathon Stein of de hele marathon in Rotterdam).

Vooral wanneer je voor grotere doelen zoals een halve of hele marathon aan het trainen bent (met een bepaalde eindtijd voor ogen) is het belangrijk om niet zomaar een trainingsschema van internet te volgen. Neem liever even de tijd om daar ook een goede invulling aan te geven. Want veel van die standaard marathonschema’s bevatten termen als lange duurloop, rustige duurloop, snelle duurloop, training op marathontempo, training in zone 2, zone 3 etc. Maar weet je dan met welke hartslag of met welk tempo jij die trainingen dient te lopen? Heb je überhaupt een idee wat jouw marathontempo kan zijn?

Een nulmeting is het logische startpunt van gerichte trainingen. Of je nou traint voor jouw eerste loopevent van 5 km, een marathon of ‘gewoon lekker’ wilt lopen en daarbij blessures door overbelasting zoveel mogelijk wilt vermijden. Deze NulMeting bestaat uit 2 testen, achtereenvolgens de Cooper-test en de Conconi-test.
Voor de Cooper-test zijn geen speciale dingen vereist, maar voor de Conconi-test dien jij zelf te zorgen voor een betrouwbare hartslagmeting. Een smartwatch met hartslagmeting op de pols volstaat hiervoor, maar beter nog is hartslagmeting via een borstband. Tijdens de Conconi-test registreer jij met de smartwatch jouw hartslag en jouw looptempo. Zoek dus van tevoren op jouw horloge uit:
• hoe je een training kunt starten waarbij hartslag en tempo worden vastgelegd
• hoe je bij elke 200 meter (halverwege de baan en aan het einde van een rondje) via de ‘lap-knop’ de tussentijd registreert

Ook is het handig wanneer je voor de Conconi-test jouw maximale hartslag weet alsmede jouw rust hartslag (smartwatches met hartslagmeting leggen die in de meeste gevallen automatisch vast). Die minimale en maximale hartslagen zijn overigens geen vereisten voor deelname aan de Conconi-test, maar maken het trainingsadvies na afloop wel waardevoller.

Wanneer en waar? Zaterdag 14 januari 2023 vanaf 10:45u ben jij welkom op de rondbaan van sportpark Jekerdal, Mergelweg 130 in Maastricht. Deelname is alleen mogelijk voor mensen met een actief lidmaatschap bij Atletiek Maastricht

Iedereen dient zich vooraf aan te melden via deze link.

Inschrijfformulier conditietesten:

Deelname is alleen mogelijk voor mensen met een
actief lidmaatschap bij Atletiek Maastricht

Naam:*
E-mail:*
Opmerkingen / Vragen :
Delen met: