Blog bevrijdingsestafette dinsdag 10 september 2019

Evreux > Chantilly > Creil > Péronne          Fotoreportage


Beiden ploegen moesten vandaag heel vroeg op om met zijn allen om 06.45 uur te ontbijten (in een kleine ontbijtzaal) en beide ploegen zijn om 07.15 uur vertrokken.
Ploeg A startte met het lopen vanaf Evreux om de fakkel hiervandaan verder te brengen op onze (bevrijdings)route naar Nederland, ploeg B reed met de bus en volgauto’s naar Chantilly 80 km verderop, voor 2 ceremonies aldaar en het starten van het 2de deel van de estafette.

Ploeg A start vanuit Evreux. Er werd gerend tot het charmante Chantilly. Aan de rand van deze stad werden de lopers en volgwagens opgevangen door politie escorte en begeleid tot het Hotel de Ville. Een korte ceremonie volgde.  Aansluitend stonden Andre en Jan klaar en kon men hun eigen lunch bereiden om direct weer verder te gaan.
Weer onder politie begeleiding bestaande uit fietsers en auto’s werden we 4 km door deze prachtige maar drukke stad begeleid. De reis liep verder tot een mooie Abdij. Vanuit hier werd de reis voortgezet tot Peronne. Hier werd de nacht doorgebracht.
De dokter van ploeg A heeft deze dag 2 patiënten behandeld.  1 loper met een loopblessure en 1 met een eerder opgelopen wond. 

Het vervolg van ploeg B: De planning was dat ploeg B met bus en volgauto’s naar de 1ste ceremonie in de abdij van Chantilly zou gaan, een 2de ceremonie bij het monument van de gevallenen in het centrum van Chantilly en daarvandaan te starten met het 2de deel van de estafette. Helaas kwamen we met zijn allen in een ontzettend drukke (normale??) ochtendspits rond Parijs terecht, waardoor het geplande schema om op tijd bij de abdij te zijn niet haalbaar was. Dus rechtstreeks naar de 2de ceremonie in Chantilly, om vervolgens met de fakkel naar de 3de ceremonie van deze ochtend in Creil te gaan. Daarna al rennend door het drukke stadsverkeer hebben we onder begeleiding van de politie Creil verlaten, op weg naar de rustige buitengebieden. Weer lekker gelopen in een prachtige omgeving, een flinke afstand afgelegd, met een zon die steeds feller ging schijnen en. Het was de warmste dag deze week, in tegenstelling tot de voorspellingen. Je merkt dat het hele team met al zijn taken ondertussen fantastisch op elkaar is ingespeeld om de klus met zijn állen te klaren: lopers, fakkelmachinisten, buschauffeurs, teamleiding, volgwagens, de catering en de materiaalwagen.

We zijn met beide ploegen geëindigd in Péronne en bij aankomst aan de gemeentegrens werden we begeleid door rennende atleten van de atletiekvereniging van Péronne naar het monument van Péronne. Deze ceremonie begon helaas veel later dan gepland, waardoor alle atleten, de fakkeldrager en het hele begeleidingsteam 50 minuten in de houding stonden te wachten tot de ceremonie ging aanvangen. Ook deze keer werd de plechtigheid afgesloten met een hapje en een drankje in het stadhuis. Om 21.30 uur konden we met zijn naar de lokale bistro voor een hapje eten en daarna naar het hotel. Slapen. Morgen een extra lange dag met veel afstand af te leggen, inclusief een uitgebreid ontvangst bij het Europarlement in Brussel. Na Brussel rennen we ’s nachts door om donderdagochtend op tijd in Mesch te zijn voor een zeer uitgebreide ceremonie. Lees dit mee in onze volgende blog.

De estafetteteams hebben vandaag samen ruim 125km afgelegd, de teller van de totale afstand staat nu op 610 km. 

Deze dag:

  • Na de ceremonie in Rosny-sur-Seine Mairie, kwam een Franse dame naar onze delegatie en vertelde dat ze 2 antieke Maastrichtse borden thuis had hangen die bijzonder voor haar waren, te oud om mee te nemen en bang dat ze zouden breken. Later vandaag heeft ze een foto van deze borden naar ons gemaild!
  • Deze avond is tijdens het diner de keukenbrigade in de personen van André en Jan gehuldigd door de ronde-miss van deze estafetteploeg en zijn ze gedecoreerd met de “orde van het broodje”.

Lees verder bij woensdag 11 september

Carla A., met aanvullingen van Kirsten S.


Delen met: