Blog bevrijdingsestafette maandag 9 september 2019

Alencon > Mamers > Evreux        Fotoreportage


Beiden ploegen zijn al vroeg aan het ontbijt, de start van groep B is om half 8 bij een koude ochtend met lekkere zonneschijn. Vanaf het hotel met de fakkel en de eerste loper in de open auto naar het monument waar we gisterenavond geëindigd waren. Vanaf het monument kregen we politiebegeleiding tot aan de gemeentegrens, vanaf dat punt werden de lopers direct getracteerd op steile beklimmingen en extra lange renbeurten omdat de bus niet kon stoppen. Aangekomen bij de gemeentegrens van Mamers werd de loper onder politiebegeleiding naar het monument in de het centrum gebracht; ploeg A stond daar al te wachten voor de ceremonie: de vlam werd overgedragen, het vuur in de schaal werd ontstoken en de estafettelopers van ploeg B vervolgden direct hun route. Ploeg A kreeg een gastvrije ontvangst op het stadhuis van Mamers, samen met de officiële delegaties uit Frankrijk en Nederland vergezeld met een groep kinderen. Daarna ontvangst met croissants en zoetigheid. Ze hebben genoten in de paterstuin en van de mooie woorden van de burgemeester. Dit was wederom een bijzondere ceremonie, met na afloop 2 extra verhalen door toevallige ontmoetingen met bezoekers van de ceremonie: 

  • Een Fransman die op ongeveer 10-jarige leeftijd in het stadhuis van Maastricht was, waar toen (1955) de vlag van Mamers hing
  • Een toevallig ontmoeting met een 2de aanwezige die afkomstig bleek te zijn uit Nederland, en zelfs oorspronkelijk uit Maastricht; haar broer woont nu nog in de Lambertuslaan…..

Ploeg B bleef heerlijk aan het lopen: mooie omgeving, goede route, spontaan toejuichingen door de Fransen, goede wissels en overdragen van de fakkel, heerlijk weer, (wolken en af en toe zon, perfecte looptemperatuur), mooie samenwerking tussen alle lopers en het ondersteunende team en de begeleidende auto’s inclusief de bus met alle lopers. De fysiotherapeut kreeg wel steeds meer te doen.

De “toer-directie” van deze Bevrijdingsestafette is een tijdje meegereden met ploeg B om te proeven van de sfeer. Door de vele officiële gelegenheden is daar niet altijd tijd voor, zij zijn allen estafettelopers in hart en nieren en hebben deze estafette al vele malen gelopen. Ze hebben de lopers van ploeg B op alle manieren bijgestaan: in de bus, in de (open) volgauto, inclusief het regelen van het verkeer en het verzorgen regelen van een vers kopje koffie in Rémalard.

Alle lopers in team B hebben diverse keren gelopen, inclusief de “reserve” lopers. Waarom? Gewoon omdat het kan, een estafette loop je met zijn allen. En als het zwaar wordt, gaat er iemand naast de loper mee rennen, samen naar het volgende wisselpunt. Ondanks dat het goed getrainde lopers zijn en het een prachtige route met goede begeleiding is, is het soms heel erg zwaar om te rennen. En om te blijven rennen…….

Vervolgens lunch in Les Menus voor beide groepen: een buitenlunch stond klaar in het veld, gereed gemaakt door onze geweldige keukenbrigade. De inwendige mens is ook héél belangrijk!

Ploeg A is vanaf deze lunchlocatie in Les Menus gestart met het lopen met de fakkel. Ook vanaf hier een route door een prachtig landschap met vele heuvels die onze lopers trotseren. Om 19:15 uur kwam de gehele ploeg al rennend bij de gemeentegrens van Evreux aan, om onder politie-escorte en de plaatselijke hardloopvereniging verder te gaan naar de eindstreep van vandaag: het oorlogsmonument. Hier ook weer een mooie, kortere ceremonie, waarbij steeds meer van onze estafettelopers het Wilhelmus kunnen zingen. 

Daarna zijn we wederom met de gehele ploeg gastvrij ontvangen in het prachtige stadhuis van Evreux, waarbij de vlaggen van Evreux en Limburg werden uitgewisseld. Waarom de vlag van Limburg? Omdat dit de bevrijding van alle 33 gemeenten van de provincie Limburg vertegenwoordigt.

De materialenwagen is iedere dag, ook vandaag, druk in de weer om de vuurschaal uit Maastricht bij iedere ceremonie op te bouwen, te ontsteken, af te laten koelen, in de bus laden en naar de volgende ceremonie te brengen. Deze vuurschaal is prachtig en moet met minimaal 4 mensen getild worden, pfff.  Iedereen weet ondertussen: geen enkele taak is simpel bij deze bevrijdingsestafette.

 

De beide ploegen hebben vandaag samen ongeveer 150 km afgelegd, morgen staat ons een hele lange dag te wachten. Wellicht dat menigeen zich afvraagt waarom we zoveel ceremonies onderweg hebben? 

  • De bevrijding en de tocht van de Old Hickery infanteriedivisie leeft hier enorm in Frankrijk
  • Er zijn heel veel mensen gesneuveld en dit wordt hier nog intensief beleeft
  • Deze ceremonies werden in de voorgaande edities van de bevrijdingsestafette als welkom georganiseerd voor de estafetteploeg die deze betreffende gemeente passeerden of moesten overnachten
  • Heel veel van deze gemeenten willen ons graag opnieuw ontvangen

Dingen die we onderweg hebben meegemaakt:

  • Iemand roept in paniek “we missen Danny in de bus”! Blijkt Danny de loper te zijn die gestart is met lopen….. Enkele wisselingen later gebeurt hetzelfde met een andere loper die “vermist” blijkt te zijn, maar aan het lopen is, zoals gepland
  • Een van de wagens had technische problemen waarvoor gebeld moest worden met de autoverhuurder om dit op te lossen. Probleem opgelost, gepaard met de nodige zweetdruppels, alsof ze gerend hadden, konden ze hun weg weer vervolgen
  • Er was iemand “tegen de lamp gelopen”. De eerste actie voor de dokter.

Lees verder bij dinsdag 10 september

Carla A., met aanvullingen van Kirsten S.


Delen met: