Blog bevrijdingsestafette vrijdag 13 september 2019

Margraten > Cadier en Keer > Maastricht (Koningsplein)          Fotoreportage


Donderdag zijn we in Margraten geëindigd, het bevrijdingsvuur is daar achtergebleven. Kijk maar op de foto: dit vuur heeft de hele nacht gebrand!

Het is een eer om dit bevrijdingsvuur op te halen uit Caen en brandend te houden en wij van AM hebben de verplichting dit vuur door te geven. Dus als andere renploegen ook een bevrijdingsloop organiseren, komen ze het vuur bij ons ophalen.

’s Avonds ging iedereen naar huis, naar familie en heerlijk in ons eigen bed geslapen, om vrijdag verder te gaan vanuit Margraten. Gaan slapen met een indrukwekkende film in ons hoofd van alle belevenissen. Vandaag: de massaliteit van de ceremonie in Mesch vs. de intimiteit van de ceremonie in Noorbeek. Op vele plaatsen in de media wordt over ons en het bevrijdingsvuur geschreven, facebook ontploft bijna en er worden heel veel filmpjes rondgestuurd.

Vrijdagochtend: velen van ons hebben de vermoeidheid er een beetje uit proberen te slapen en staan wat later op dan de afgelopen dagen. Een van onze estafettelopers krijgt prestatieverlof van zijn werkgever en kan de komende dagen tóch aanwezig zijn. Maar het is nog niet klaar! We hebben nog enkele etappes te rennen en ceremonies te gaan. Het is geweldig om te horen hoe enthousiast iedereen de blog leest (het is eigenlijk meer een estafetteverslag geworden), deze manier van schrijven kost toch wel een paar uur per dag en dat naast de andere begeleiderstaken. En zo hebben velen van het hele estafetteteam allerlei taken en zijn voortdurend bezig geweest afgelopen week iedere minuut van de dag.

De estafette van vrijdag: vanaf Jekerdal gaan we met zijn allen met de bus naar Margraten en repeteren voor zondag. Donderdag t/m zondag staat onze omgeving in het teken van 75 jaar bevrijding, overal versieringen en vlaggen en er zijn vele feesten en bijzondere ceremonies. Ceremonies die een goede afstemming vragen. Vanaf Margraten gaat het vuur al rennend naar Cadier & Keer, nu met de fakkeldrager van deze etappe voor op en de gehele ploeg erachteraan. Heerlijk om over die mooie weggetjes in ons eigen land te rennen en in de dorpen toe gejuicht te worden door ons Nederlandse publiek. Aangekomen in Cadier & Keer, wordt het bevrijdingsvuur in het bos bij het “Belgisch monument“ aangestoken en er zijn diverse toespraken, met een heel bijzonder gedicht “Soldaten” geschreven en voorgedragen door Jimmy (zie foto). Voor ’t eerst enkele regendruppels tijdens een ceremonie. Prachtig om te zien hoe burgemeester Akkermans deze dagen overal bij is en zijn betrokkenheid toont. Hij heeft iedere keer weer een andere mooie speech en heeft oog voor de prestatie van het hele team. Hij heeft iedereen van het estafetteteam een boek overhandigd: “Portretten van de vrijheid”. Deze ceremonie was weer anders met veel mooie muziek en werd afgesloten met het loslaten van 3 witte duiven “gevleugelde atleten”, de vrijheid tegemoet.

 

Ook hier werden we uitgenodigd door de gemeente voor een drankje, niet op het stadhuis maar op een mooie locatie in het bos. De gehele ploeg genoot hier enorm van: voor ’t eerst was er rust en geen druk die er eerdere dagen was om óf de estafette snel te moeten vervolgen (we moeten nog zo ver) óf om naar het diner te gaan, wat iedere avond te laat startte. 

Vanaf het Belgisch monument op weg naar Maastricht, tussenstop om een hapje te eten met zijn allen, ruim 50 mensen. Hier voel je hoe iedereen in een week tijd naar elkaar is gegroeid, mensen die je vaak amper kende, een “renmaatje”, daar heb je nu een week lang hele intense ervaringen mee gedeeld. Trots met zijn allen op het de prestatie en het teamgevoel. De vele verhalen van onderweg komen nu los. En ondertussen wordt al nagedacht wat nog gebeuren moet, ná de estafette. Tijdens het eten de briefing wat van ons verwacht wordt voor het openluchtspel Liberation op het Koningsplein in Maastricht. We gaan op weg naar de Scharnerweg, waar onze supporters aansloten. De activiteiten commissie van AM heeft tijdens deze estafette week vele evenementen georganiseerd, zodat supporters zo vaak mogelijk, in mooie shirts, aanwezig kunnen zijn. Voor het openluchtspel werden we met zijn allen (estafetteploeg en supporters) in de historische shirts gestoken die bij de eerste bevrijdingsestafettes in de jaren ’50 gebruikt zijn. Het openluchtspel “Liberation” over de bevrijding van Maastricht speelde zich af bij het bevrijdingsmonument op het Koningsplein met meer dan 2000 mensen publiek. Om 22.15 uur brachten wij het bevrijdingsvuur dat van Caen naar Nederland is gebracht binnen en werd het bevrijdingsvuur in schaal ontstoken. De avond werd afgesloten met het bevrijdingsbal en wij gingen moe maar voldaan naar huis. Er worden al heel veel filmpjes rondgestuurd……

Carla A.

 

 

 

 

 

 

Lees verder: zaterdag 14 september

 


Delen met: