Blog bevrijdingsestafette zaterdag 7 september 2019

Caen > St. Laurent-sur-Mer > Saint-Lo                Fotoreportage


Zaterdag 7 september

De 2de dag va deze bevrijdingsestafette startte met een uitgebreid ontbijt, samen met de supporters en de jarige Kees Arkenbout die vandaag de bijzondere leeftijd van 95 bereikt heeft. Daarna gingen we met zijn allen te voet op weg naar “Memorial de Caen”, voor een bijzondere en indrukwekkende ceremonie. 

Hier kwamen bijzondere “verhalen” samen. Een van de aanwezigen was Jeanine Hardy, een 99-jarige inwoonster van Caen die in ’41 haar verloofde verloor en zich vanaf dat moment heeft ingezet voor de inwoners van Caen, tijdens en na de oorlog, tot op de dag van vandaag. Vandaag heeft ze het vuur in de bevrijdingsschaal samen met een van de lopers ontstoken. 

Bij alle ceremonies van vandaag was een grote groep van notabelen uit Frankrijk en Nederland aanwezig, met bijzondere en emotionele toespraken, bij iedere ceremonie waren ook oud-strijders aanwezig. Indrukwekkend hoe zij bij het spelen van de volksliederen hun beleving toonden. De toespraken en verhalen hebben bij ons allemaal een gevoelige snaar geraakt en maakt de beleving van deze bevrijdingsestafette nog meer bijzonder.

Vervolgens ging de hele estafetteploeg al rennend naar het Bevrijdingsmusem van Caen. Na een korte lunch, hadden we de volgende ceremonie 45 km verderop op het strand van Omaha beach, bij het grafmonument van de eerste gesneuvelde soldaten bij de landing van de geallieerden, juni 1944. Daarna werd het vuur door Kees Arkenbout overgenomen en de fakkel voor de lopers ontstoken. Hij vertelde emotioneel een stuk van zijn ervaringen, waarna de estafette van start ging. Voor het hele verhaal van Kees Arkenbout, lees hier meer. Beide ploegen hebben vandaag al rennend een flinke afstand afgelegd met de fakkel in de hand; zie ook alle foto’s die je elders op onze website vindt. Vandaag was de eerste dag met de fakkel, wat de nodige “opstart” probleempjes met zich meebracht, maar ook voor hilariteit zorgde: de vuurtjes werden snel geblust…….. Met het vuur aangekomen in St. Lo, werden we ontvangen door de lokale, regionale en landelijke notabelen uit Frankrijk en Nederland; een mooie ceremonie waar de laatste loper van vandaag het vuur aldaar bij het monument van de gevangenis ontstoken heeft. Vervolgens kregen alle lopers en hun supporters op het stadhuis van St. Lo een hapje en een drankje aangeboden. Uiteraard voorafgegaan door speeches en het uitwisselen van “stads”cadeaus.

’s Avonds laat na 9 uur arriveerden we in ons hotel; eten in 2 ploegen en snel naar bed. Morgenochtend om 07.15 uur weer starten………

Lees verder bij zondag 8 september

Carla & Kirsten


Delen met: