Margraten > Roermond Fotoreportage
Iedereen was al vóór 6 uur uit de veren, zodat we om 7 uur paraat staan bij de atletiekbaan om met de bus te vertrekken naar Margraten. Vrijwel de gehele ploeg van de bevrijdingsestafette uit Normandië is weer van de partij; de plaatsen van de lopers die voor deze 2 etappes geen vrij konden krijgen zijn ingenomen door de lopers die in september een andere functie moesten vervullen, zoals de chauffeurs van de volgauto’s en lopers die toen niet van de partij konden zijn. Deze keer hebben we geen eigen volgauto’s: 3 auto’s van Provinciale Waterstaat Limburg zijn beschikbaar om de lopers te begeleiden en de kruispunten en rotondes te beveiligen. Bij ieder van deze 3 chauffeurs is iemand van ons aangeschoven met het gedetailleerde routeboek. Als 4de auto de MedCar, wederom beschikbaar gesteld door Jos Benders van “Star of Life”, een auto die bijv. ook in internationale wielerkoersen mee rijdt als medische begeleiding. Tot zover alle voorbereidingen.
We vertrekken vanaf Jekerdal en arriveren om 07.45 uur aangekomen op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten.Daar werden we ontvangen door de burgemeester van Eijsden/Margraten, de heer Akkermans, die ons reeds op heel veel momenten tijdens deze estafette bijgestaan heeft. Een mooie toespraak, waar hij onze ploeg complimenten maakten voor de verre reis die we al rennend afgelegd hebben met het bevrijdingsvuur. Nu staan we aan het begin van de laatste 2 etappes voor de bevrijding van Limburg. Burgemeester Akkermans maakt een mooie brug: de etappe van vandag kan gesymboliseerd worden met 3 rozen van hoop, liefde en geloof:
– Margraten Kerkhof- Hoop: Nooit meer oorlog
– Maastricht – Liefde: Dat wij als groep (Maastrichtenaren) deze estafette samen volbrengen
– Roermond – Geloof: op weg naar de stad waar het Limburgs bisdom is gezeteld
Het bevrijdingsvuur wordt overgedragen en de 10de etappe kon van start gaan, op weg naar Roermond waar de hele dag feestelijke activiteiten zijn in het kader van de herdenking en viering van 75 jaar bevrijding van Roermond.
Vandaag een etappe van 65 kilometer af te leggen. Tijdens de estafette loop van Caen naar Mesch/ Margraten in september jl. hebben alle lopers individueel gelopen en elkaar afgewisseld; met de etappes van vandaag en dinsdag is er een kortere afstand af te leggen. Daarom is er gekozen voor het lopen in 4 groepen van ieder 6-8 lopers, in etappes van 5 km. Iedere lopersgroep met de fakkeldrager voorop werd begeleid door de ploegleider op de fiets en daarbij de begeleidende auto’s. We hebben tijdens het rennen geen druppel regen gehad, af en toe een flinke wind en in het middengedeelte werden de lopers heerlijk begeleid door een zonnetje.
In september hebben we vooral in korte broek en het unieke bevrijdings-shirt gerend, nu konden we onze volledige rood-zwarte tenues ook tijdens het rennen dragen en straalden we weer een prachtige eenheid uit! En dat werd gezien onderweg: mensen stopten en stonden te juichen langs de kant van de weg, een groepje supporters is een deel van de route meegereisd om ons aan te moedigen. Anderen waren nieuwsgierig en kwamen hun huizen uit, vroegen wat de reden van deze “optocht” was. We vielen flink op in met onze stoet door kleine dorpjes en gehuchtjes: een grote bus, 3 wagens van de provincie met daar tussenin de 8 lopers met een fakkel en aan het einde de medisch wagen.
De sfeer zat er direct weer in zoals tijdens de reis van Caen (Normandië) naar Maastricht in september, iedereen kende zijn taak. Volgens het draaiboek zouden we om 11.15 uur arriveren in Nattenhoven om te lunchen en we arriveerden daar om 11.05-11.10 uur, knappe planning! De lunch was heel goed georganiseerd voor zo’n grote groep, iedereen had binnen korte tijd brood en soep en om 12 uur kon de volgende ploeg weer starten. We hebben een hele mooie route afgelegd, veel langs de Maas over brede fietspaden en rustige wegen; gedurende de dag werd het steeds drukker onderweg.
Keurig op tijd aangekomen in Roermond was er voldoende tijd voor de lopers om zich in de bus even op te frissen en andere kleding aan te trekken. Na even wachten konden we als voltallige ploeg met de begeleidings auto’s richting de markt van Roermond rennen, het bevrijdingsvuur voorop. Zo’n dag vol festiviteiten loopt meestal een beetje uit, zo ook hier. Net voor ’t marktplein moeten we wachten voordat we ontvangen konden worden door burgemeester Donders op het bordes van het stadhuis. Het bevrijdingsvuur werd ontstoken, daarna muziek door de Lowland Memorial Pipeband. We werden door de burgemeester uitgenodigd voor een ontvangst in het stadhuis met een hapje en een drankje. In de tussentijd werd het bevrijdingsvuur naar de Sint Christoffelkathedraal gebracht; er werd (weer) een mooie groepsfoto op de trap in het stadhuis gemaakt en daarna konden we terug naar de bus en heeft de buschauffeur iedereen weer naar Maastricht gebracht. Rond 18.00 uur gearriveerd bij de Atletiekbaan kon iedereen (moe en voldaan) huiswaarts keren. Dit was weer een hele bijzondere dag. Geen gekkigheden, alles goed verlopen, welgeteld 1 pleister geplakt.
Morgen een dagje werken en dinsdagochtend vroeg vertrekken we met zijn allen op weg naar Roermond, om in de Sint Christoffelkathedraal Roermond het vuur op te halen en te starten met het vervolg van de estafette op weg naar Venlo, een etappe van 85 kilometer. Dat wordt een lange dag en aan het einde wacht ons een bijzonder onthaal op de Maaskade en daarna de Maaspoort. We verwachten rond 22.30 uur in Maastricht te arriveren.
De route is te zien via deze link.
Lees verder bij dinsdag 3 maart 2020
Carla A.
Copyright © 2023 Atletiek Maastricht