Variatie in looptrainingen


Inhoud

Sommige lopers vinden het wel prima: iedere week hetzelfde rondje in hetzelfde tempo. Totdat ze, net als andere lopers of wandelaars, ontdekken dat het veel leuker is om te variëren. Na een tijdje gaan ze zelfs merken dat ze ook geen last meer hebben van die vervelende blessures. Variatie loont!

Ik zie de gezichtsuitdrukkingen van mijn studenten of mijn pupillen A al als ik aankondig dat we 6 minuten rondjes gaan lopen… Nou ja, in gedachten dan, want in mijn lessen of trainingen is (hard)lopen nooit hetzelfde.

In deze workshop wil ik jullie meenemen in de vele mogelijkheden die je hebt om (hard)lopen aan te bieden in je trainingen. Of het nu om pupillen of volwassenen gaat, niemand vindt het leuk om steeds hetzelfde te doen. Grofweg hebben we de volgende ‘knoppen aan het mengpaneel’ om voor variatie te zorgen:

  • de omgeving (route) waarin we lopen;
  • de trainingsvorm die we inzetten;
  • de manier waarop we de training organiseren.

Tijdens de workshop laat ik verschillende voorbeelden zien van m.n. spelvormen en organisatievormen die je kunt inzetten tijdens je trainingen, ongeacht de doelgroep. Hopelijk kan ik je hierbij inspireren om tijdens je eigen trainingen eens iets anders te proberen.

Maar voor het zo ver is: graag daag ik je uit om al eens na te denken over verschillende manieren waarop je 4 minuten hardlopen of wandelen tijdens je training kunt aanbieden. Laten we vooral ook elkaar inspireren.

Bart Raijmakers

Na mijn eigen ‘carrière’ als middellange afstandloper geef ik al weer meer dan 30 jaar training bij mijn eigen vereniging. In die tijd heb ik alle doelgroepen wel eens training gegeven: van mini-pupillen tot junioren op nationaal niveau, van beginnende hardlopers tot ervaren marathonlopers. En nog steeds sta ik met veel plezier en enthousiasme voor de groep!

Vanuit mijn hobby ben ik ook beroepsmatig de atletiekwereld in gerold. Alweer 20 jaar ben ik o.a. atletiekdocent op de ALO van Fontys in Eindhoven en voor de Atletiekunie heb ik heel wat opleidingen en workshops ontwikkeld en verzorgd.

Wat ik, na het training geven aan mijn eigen groepen, het allerleukste vind: Collega-trainers inspireren en uitdagen om nieuwe dingen te leren en uit te proberen op hun trainingen. Ik kijk er dan ook naar uit om met jullie aan de slag te gaan!

Praktische informatie

Workshop 2.5: 13:50 - 15:05 uur
Workshop 3.5:
15:25 - 16:40 uur

Locatie:
Verzamelpunt 6

Voor wie:
Alle trainers

Maximum aantal deelnemers:
16


Delen met: