Nieuwsflits!

Sportief wandelen

 • Intensiteit

  Sportief wandelen is stevig wandelen. Het tempo is matig intensief (70-80% van je maximale hartslag) tot intensief (80-90% van je maximale hartslag). Afhankelijk van je startconditie, de afstand en het terrein (vlak of hellingen) is dat gemiddeld ongeveer 5 tot 8 km/uur.

  Techniek

  De sportief wandeltechniek bestaat uit een verlengde pas met een krachtige afzet. Ook de armen worden actief gebruikt. Specifieke aandachtspunten zijn:
  1.  Romphouding
  2.  Voetplaatsing en voetafwikkeling
  3.  Paslengte en pasfrequentie
  4.  Armzwaai

  Gezondheidseffecten

  Om je fysieke fitheid te onderhouden moet je volgens de Nederlandse Fitnorm tenminste 3 maal per week en 20 minuten per keer wandelen in een intensief tempo (80-90% van je maximale hartslag). Dit tempo lopen we tijdens de intervaltrainingen. Om je gezondheid op de lange termijn te onderhouden moet je volgens de Nederlandse Beweegnorm tenminste 5 maal per week en 30 minuten per keer wandelen in een matig intensief tempo (70-80% van je maximale hartslag). Als je wilt afvallen dan is dit 60 minuten per keer. Dit tempo lopen we tijdens de duurtrainingen. In welk tempo je loopt kun je afmeten aan je ademhaling en het gemak waarmee je nog kunt praten. Bij een matig intensief tempo (70-80% van je maximale hartslag) is de ademhaling zwaarder en wordt praten moeilijker. Bij een intensief tempo (80-90% van je maximale hartslag) is de ademhaling zwaar en lukt praten niet meer. Bij een intensief tempo verbrand je meer calorieën en verbruik je in verhouding meer koolhydraten (bv. suikers) dan vetten. Bij een matig intensief tempo verbrand je minder calorieën en verbruik  je in verhouding meer vetten dan koolhydraten (bv. suikers). Al met al is variatie in de trainingen (interval- en duurtrainingen) het beste. Bewegen heeft ook een gunstige invloed op je gemoedstoestand. Dit komt door de productie van hormonen. Daarnaast werkt het buiten zijn in de prachtige natuur van het Jekerdal en de Pietersberg heel ontspannend. De groep stimuleert en biedt gezelligheid.

  Kleding en schoenen

  Draag vrijetijds- of sportkleding waarin je je gemakkelijk kunt bewegen. Draag twee of drie verschillende lagen zodat je een laagje uit kunt doen als je het te warm krijgt. Afhankelijk van het weer draag je een waterafstotend jasje of een waterdichte jas/regencape. Een pet met een klep is handig bij zon en bij regen. Bij kou of harde wind voorkomt een pet of muts afkoeling. Tijdens de training volstaan over het algemeen lage wandelschoenen. Die hebben als voordeel dat je je voeten goed kunt afwikkelen. Bij langere wandeltochten worden halfhoge wandelschoenen aangeraden. Informeer naar de stugheid van de zool. Een zogeheten “A/B” zool volstaat. Een B-zool is te stug en de schoen wordt onnodig zwaar. Let zowel bij lage als bij hoge  wandelschoenen op een goed profiel. Bij modder, sneeuw of ijzel kan een wandelstok met een scherpe punt extra houvast bieden. Ook bestaan er rubberen zolen met “spikes” (korte spijkerpunten) die onder de schoenen vastgemaakt kunnen worden. Een heuptasje of een kleine rugzak is handig voor het meenemen van een flesje water, sleutels, regencape e.d.

 • Tijdens trainingen Sportief Wandelen of Nordic Walking kan er getraind worden voor diverse (meerdaagse) wandelevenementen. Als je hier interesse in hebt, kun je het met je trainer bespreken.

  Trainingsschema wandelsport: deze staan beschreven op de algemene pagina wandelsport.

 • Trainingen Sportief wandelen (verzamelen naast hoofdingang van clubgebouw):

  Dag Tijd Trainers (wisselende roosters)
  Dinsdag 09:30 – 11:00 uur Nina Nijs, Marita Geelen, Terry Brouwers, Ange Timmers
  18:45 – 20:15 uur Kaat Zwarts, Geert Hendrickx
  Zaterdag 09:30 – 11:00 uur Nina Nijs, Joan-Ditte Steffers, Marita Geelen, Jean-Pierre Huls, Terry Brouwers, Guus Smeets, Imre Schreuder, Kaat Zwarts

  Uitgangspunt is 15-20 deelnemers per groep met steeds twee trainers of een trainer plus begeleider. Bij meer deelnemers wordt opgesplitst in twee verschillende tempogroepen met elk weer twee trainers of een trainer plus begeleider. Tijdens de Corona-maatregelen: groepsgrootte afhankelijk van de maatregelen en AM-protocollen.

  Opleiding Trainers Sportief wandelen
  Niveau 3 (zelfstandig trainer) Joan-Ditte Steffers
  Niveau 2 (assistent trainer) Nina Nijs*, Marita Geelen, Guus Smeets, Kaat Zwarts
  Niveau 1 (wandelbegeleider) Terry Brouwers, Geert Hendrickx, Jean-Pierre Huls, , Ange Timmers, Geert Hendrickx, Imre Schreuder

  *trainerscoördinator SW

  trainers schuin gedrukt zijn tijdelijk niet in staat trainingen te verzorgen. Daardoor is het momenteel niet mogelijk het gehele trainingsaanbod te verzorgen.

Delen met:
X