Ontstaan van AM

Voor 1925 was atletiek populair bij voetballers. In de periodes dat er geen voetballen was en kunststof voetbalvelden bestonden nog niet! werd atletiek bedreven door te hardlopen, kogelstoten, hoogspringen, gymnastiek, touwtrekken, worstelen!! (uit de oudheid) om de voetballers in conditie te houden. Onderstaande foto is uit 1899.

Afbeelding1

In 1925 ontstond uit de voetbalclub MVV een zelfstandige tak die zich uitsluitend bezig hield met atletiek, Ze noemden zich voor alsnog MVV.
jhr A v.d. Mieden wordt de 1e voorzitter. De club telt 14 leden.

In 1929 werd de naam veranderd in Atletiek Vereniging Maastricht (AVM) en deze vereniging werd weer in 1934 ontbonden.

Uit politieke, financiële en geloofsaspecten ontstonden in 1934 twee zelfstandige atletiekverenigingen m.n. de Rooms Katholieke Atletiek Vereniging Maastricht (RKAVM) en het tegengeluid: de neutrale DAMES- en HEREN ATHLETIEK VERENIGING 1934: AV ‘34.
Bij laats genoemde AV’34 mochten dames trainen en aan wedstrijden deelnemen en bij RKAVM niet.

Tot 1953 veranderde RKAVM haar naam en werd opgenomen in de grote koepel sportverenigingen in Maastricht: KIMBRIA

Onderlinge contacten tussen de atleten van AV’34 en de atletiekvereniging KIMBRIA waren goed. Op bestuurlijk niveau werd het langzaam maar zeker ook beter en uiteindelijk heeft het tot het nieuwe millennium geduurd voordat ook uit organisatorische, accommodatie- en sportieve reden in 2002 de Atletiekvereniging Maastricht (AM) ontstond.

Schema-historie

Delen met: