Trailrunning

 • Trailrunning, dat is toch gewoon hardlopen??

  Dat klopt, trailrunning is hardlopen, maar zoals mountainbiking het off-road broertje is van wegwielrennen, zo is trailrunning het off-road zusje van hardlopen.
  De basisbewegingen van hardlopen en trailrunning zijn vergelijkbaar, maar trailrunning vereist meer en gevarieerdere techniek van een loper. Het terrein is onvoorspelbaar en stelt andere eisen aan lenigheid, coördinatie, kracht, behendigheid, balans en techniek. En vooral ook: wat trailrunning zo leuk maakt is het actief zijn in en één zijn met de natuur, het genieten van de steeds wisselende omgeving en de soms prachtige vergezichten.

  Omdat je bij trailrunning meestal van de gebaande paden afgaat en vaak niet in groepen loopt maar alleen, is veiligheid een groter issue dan bij “gewoon” hardlopen. Een van de vele aspecten die trailrunning zo leuk maakt is dat elk pad uniek is. Je trail voert je doorgaans over paden met allerlei obstakels zoals boomwortels, rotsen, zand, heuvels, modder en nog veel meer. Maar er kan daardoor ook van alles misgaan. Een goede voorbereiding, speciale trailschoenen en vooral de juiste techniek zijn van groot belang om blessures of erger te voorkomen.

  Als je wilt starten met trailrunnen, kun je bij ons trainen om dat op een verantwoorde manier te doen. Als je al vaker getraild hebt, begeleiden we je om daar beter in te worden en daardoor zo optimaal mogelijk ervan te kunnen genieten.
  Ook organiseren we éénmaal per maand een trail, waarbij je onder begeleiding van ervaren trainers of trailers diverse afstanden kunt lopen, vanaf Jekerdal of vanaf een locatie ergens in de regio.

  Ben je nog geen lid van AM en wil je graag eens meedoen? Stuur een mailtje via deze link.
  Wil je meer weten over onze trailtrainingen, over de maandelijkse trails of over andere evenementen? Kijk dan op de volgende pagina’s via de tabs bovenaan deze pagina.

 • Trailtrainingen

  Vanaf maandag 4 september 2023 organiseren we iedere maandagavond een trailtraining die start om 18:30 uur en gericht is op de specifieke vaardigheden die het lopen van trails vraagt: in vergelijking met “gewoon hardlopen” doet een trail meer/anders appèl op onder meer lenigheid, coördinatie, balans, uithoudingsvermogen, kracht (heuvelop) en techniek (bv lopen op ongelijk terrein, afdalen).
  Door middel van gerichte krachttraining, aangepaste loopscholing, circuit-training, heuveltraining, afdalingstechniek, aandacht voor veilig trailen etc. word je voorbereid op een overstap naar het trailrunnen.
  Als je al aan het trailen bent, word je geholpen om dat sterker, slimmer, langer en veiliger te doen, en vooral ook om zoveel mogelijk ervan te genieten.
  Elke training zijn er 2 trainers beschikbaar die je hierbij begeleiden.

  Startpunt is het Sportcafé Jekerdal, Mergelweg. We gaan zoveel als mogelijk naar buiten, maar soms gebruiken we de baan voor specifieke loopscholing en krachttraining. Afhankelijk van de intensiteit duurt de training 1 tot 1,5 uur.

  Als je aan de trainingen wilt deelnemen, verwachten we dat je tenminste één uur onafgebroken kunt hardlopen.
  Aanmelden is niet per sé nodig, maar wel handig, zodat we bij de planning rekening kunnen houden met het verwachte aantal deelnemers. Daarvoor zullen we een app-groep openen, waarvan je lid kunt worden.

  Wil je meer weten over trailtrainingen of wil je je aanmelden voor de training? Stuur dan een bericht deze via deze link.

 • Trails 

  We organiseren éénmaal per maand een trail die open staat voor alle hardlopers van Atletiek Maastricht. De ene maand vertrekt deze van het sportpark, de andere van een locatie in de regio.
  We bieden daarbij steeds 3 afstanden aan, variërend tussen ca. 10-11 en 19-20 km, met vaak de nodige hoogtemeters. Niet iedereen kan hetzelfde tempo aan, waar nodig lopen we in tempogroepen. Elke groep wordt begeleid door een van onze trailrun-trainers of door een ervaren trailrunner, die de route kent en voorgelopen heeft. Er is dus geen bewegwijzering, maar groepen blijven bij elkaar en deelnemers letten op elkaar.

  Voor 2023 ziet het programma er als volgt uit:

  Run Start Waar Afstanden
  2 december 09:30 uur De Bosrand – St. Geertruid 10,5 – 15 & 19,5 km
  planning 2024 volgt      

  Uiterlijk 2 weken tevoren volgt meer informatie, zoals over afstanden en hoogtemeters. Vanaf dat moment kun je je ook aanmelden voor de komende trailrun. 

  Zaterdag 2 december:

  • We vertrekken om 9:30 uur vanaf eetcafé de Bosrand, St. Geertruid. Beperkte parkeermogelijkheid, svp carpoolen of fietsen.
  • De routes bestrijken een (groot) deel van de Mescherbergloop, incl. het (beroemde/beruchte) Trappenpad.
  • De afstanden zijn 10,5 – 15 – 19,5 km met respectievelijk ca. 200, 280 en 350 hoogtemeters.
  • Vooraf aanmelden: via deze link.

  Trailrunning is booming, elk weekend zijn er legio trails in de nabije omgeving waaraan je kunt deelnemen. We zullen met enige regelmaat een oproep doen om gezamenlijk als AM-leden aan zo’n trail mee te doen.

 • Trainers trailrunning

  Er is een enthousiaste groep van trainers en ervaren trailrunners die het initiatief heeft genomen om trailrunning binnen Atletiek Maastricht op de kaart te zetten.
  Om voort te bouwen op dat enthousiasme heeft de vereniging besloten om de trainers een opleiding trailrun-instructeur aan te bieden. Een 8-tal trainers volgt deze opleiding in oktober 2023, waarbij ze tegelijkertijd bootcamp-instructeur worden.

  Dit zijn de trainers die op maandagavond de trailtraining verzorgen en/of degene jullie tijdens de AM-trails begeleiden:
  Martine Boutz, Loes Zonneveld, Harry van der Aart, Joris Goossens, Bram Kroon, Peter Vandenboorn, Richard Weijzen, Danny Zonneveld en Tejo Kessels.
  Ranco Marcus en Raymond Nix zijn beiden ervaren trailrunners en vóórlopers tijdens de trails.

  Heb je vragen of wil je iets melden? Je kunt via deze link contact opnemen met de coördinator, Tejo Kessels.

Delen met: