Nieuwsflits!

Nordic Walking

 • Sporten kan op vele manieren en mate van intensiteit. Iedere deelnemer heeft zijn of haar eigen doelstellingen om te sporten; al dan niet met fysieke beperkingen.

  Bij Nordic Walking gebruik je Nordic Walking poles (anders dan de bekende “wandelstokken”). Door de afzet, de krachtsoverdracht met de poles, gevolgd door een moment van ontspanning wordt het wandelen effectiever en completer gemaakt. Door de diagonaaltechniek wordt ook het bovenlichaam meer getraind en er wordt actiever gelopen. De belasting op spieren en gewrichten is minder dan bij stevig wandelen. Door het lopen met de speciaal ontwikkelde NW-poles worden de gewrichten ontlast, treedt er in de nek-schouderregio ontspanning op en wordt de wervelkolom ondersteund. Zelfs met bepaalde lichamelijke (gewrichts)klachten is deze Nordic Walking techniek goed te beoefenen. Meer lezen? Dan kan via deze link.

  Bij een goed aangeleerde techniek en bij de juiste keuze van de Nordic Walking poles is de kans op blessures minimaal. Daarom is het van belang de NW techniek op de juiste manier te beoefenen. De NW-sport is in meerdere tempo’s uit te voeren, tot aan Nordic Running toe. Binnen onze atletiekvereniging zijn een aantal trainers opgeleid in de NW-techniek en de trainingen worden in groepsvorm beoefend, in een tempo van gemiddeld 5-5,5-6 km/h.

  Vragen? Proeftraining? Mail met een van de NW-trainers: Carla Arts via deze link

 • De trainingen vinden 2x per week plaats in groepsverband o.l.v. van één of twee Nordic Walking trainers, afwisselend. Het tempo waarin gelopen wordt is 5 tot 6 km per uur. Trainingen gaan altijd door, zowel zomer als winter, tenzij er extreme weersomstandigheden zijn. Dit wordt gemeld op de homepage van de website AM.

  Dagen  Trainingstijden
  Woensdag 19.00 uur – 20.30 uur, afstand ± 6 km
  Zaterdag 09.30 – 11.30 uur, afstand ± 8-9 km
  2 groepen, 2 niveaus
  Juli & augustus: start om 09.00 uur

  Thuis trainen? Kijk op de algemene pagina “Wandelsport” bij het tabje trainingsschema’s voor praktische tips, adviezen en trainingsschema’s.

  Trainingsvormen tijdens trainingen:
  – duurtraining: lange wandelingen in een gelijkmatig, matig intensief tempo
  – meer intensieve intervaltrainingen (met pauzes tussendoor), evt. aangevuld met wandeltraining
  – tijdens trainingen is er ook aandacht voor NW-techiek, kracht, coördinatie, balans.

  Lokatie
  Voor onze trainingen gebruiken we de omgeving van Jekerdal, St. Pieter, Sint-Pietersberg, met afwisselend terrein en ondergrond. Deze trainingen zijn gericht op het verbeteren en onderhouden van de conditie en is er volop aandacht voor de NW-techniek. We verzamelen bij het materialenhok naast de atletiekbaan, sportpark Jekerdal. 

  Beschikbare NW-trainers: per training zijn we met 2 trainers of 1 trainer & begeleider:

  Opleiding Trainers Nordic Walking
  Niveau 3 (Allround Wandeltrainer) Carla Arts*
  Niveau 2 (assistent trainer) Pia Souren, Marianne Verkoijen, Marita Geelen
  Niveau 1 (wandelbegeleider)

  Suzanne Schefman, Tiny Machiels

  *trainerscoördinator NW (mail via deze link)

  Nog niet bekend met de NW-techniek?
  Geen probleem. Wanneer u geïnteresseerd bent in de NW-techniek en de trainingen bij Atletiek Maastricht, kunt u gedurende 3 weken vrijblijvend deelnemen aan de NW-trainingen. Daarna kunt u zich aanmelden als lid bij Atletiek Maastricht, via deze link. Gedurende de eerste 3 maanden kunt u gebruik maken van NW-poles van de club. Enkele keren per jaar wordt er een Clinic NW-techniek georganiseerd in een groep van ± 5 deelnemers voor leden van AM, in 5 lessen wordt de basis van de NW-techniek geleerd. Er zijn geen extra kosten aan deze NW-Clinic verbonden, mits men lid is van AM. Meer informatie hierover leest u hier.

 • Welke materialen gebruikt u bij Nordic Walkin?

  • Nordic Walking-poles (NW-stokken, dit is niet hetzelfde als wandelstokken): deze zijn voor nieuwe leden  in de eerste maanden gedurende de trainingen beschikbaar bij de club;
   • Deelnemers zullen daarna zelf eigen NW-poles aanschaffen, de lengte van de NW-poles is afhankelijk van uw lichaamslengte en loopstijl, (wij kunnen u adviseren);
  • Naast de NW-poles kunt u denken aan gemakkelijke, soepele, waterdichte wandelschoenen met een goede grip. In principe is het niet nodig om hiervoor hoge bergschoenen aan te schaffen, tenzij u in ruiger terrein gaat wandelen of instabiele (enkel)gewrichten heeft;
   • gespecialiseerde winkels kunnen u hierbij helpen
   • algemene tips over wandelschoenen lees je via deze link
  • Kleding: laagjes (bijv. dry fit, opbouw is afhankelijk van de temperatuur, weersomstandigheden, mate van trainingsintensiteit), wandelbroek, goede wandelsokken en evt. regenkleding.
  • ’s Avonds: voldoende zichtbaar d.m.v. reflecterende kleding/accessoires, zie ook de informatie via deze link;
  • Bij langere wandelingen kan een rugzakje handig zijn.
  • Praktische en algemene tips over je wandeluitrusting zijn te lezen via deze link.
 • Tijdens Nordic Walking doet het bovenlichaam door gebruik te maken van de poles, anders dan bij gewoon wandelen, volop mee tijdens de activiteit. Bij een juist uitgevoerde Nordic Walking techniek worden 90% van de spieren gebruikt. De meest geactiveerde spiergroepen zijn de strek- en buigspieren van de onder armen, de schouder-, borst- en grote rugspieren. Daarnaast doen ook de nek er buikspieren mee. De belasting van hart en longen neemt toe en de doorbloeding verbetert sterk. Ten opzichte van actief wandelen zonder stokken stijgt het energie- en zuurstofverbruik met 20-40%. Het calorieverbruik neemt toe, waardoor u in dezelfde tijdseenheid meer calorieën verbrandt dan tijdens stevig wandelen.

  Ondanks inschakeling van nagenoeg het hele spierapparaat voelt Nordic Walking nauwelijks vermoeiender aan dan gewoon wandelen. Tijdens het wandelen met poles wordt het lichaam ondersteund en wordt er meer rechtop gelopen. De benen worden ontlast, de paslengte neemt vaak onbewust toe, waardoor het looppatroon wordt verbeterd. Het is daarom dat Nordic Walking populair geworden is onder een breed publiek.

  Positieve effecten

  • Bewegen in de natuur, ervaar de rust en de ontspanning
  • Hoger calorieverbruik, aangezien meer spieren actief zijn
  • 40-50% effectiever dan wandelen zonder poles
  • Een ideale outdoor training om af te vallen
  • Hulp bij tegengaan osteoporose
  • Verbeterde coördinatie
  • Verminderde spanning in het nek- en schoudergebied
  • Ontlasting van heupen en knieën
  • Bijdrage tot een betere loophouding en hogere efficiëntie
  • Meer stabiliteit en balans
  • Bijna alle 660 spieren van het menselijk lichaam zijn actief
  • Een complete body work-out, eenvoudig te starten vanaf uw voordeur

  Bovengenoemde effecten worden bij elke wandelsnelheid bereikt en zijn wetenschappelijk aangetoond door studies aan internationale universiteiten.

Delen met:
X